Voor 12:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending boven €75,-
Uitgebreide productkennis
Tevredenheidsgarantie

Smappee

Smappee

Met 1 apparaat kunnen zien wat alle apparaten aan stroom verbruiken in huis, kan dit echt?

Het gelijknamige Belgische bedrijf Smappee werd in 2012 opgericht door Stefan Grosjean, expert op het vlak van energiemanagement. Eerder richtte hij Energie ICT op, dat hij uitbouwde tot een wereldwijde leider op het gebied van energiemanagement oplossingen. Met Smappee wil hij zijn ervaringen ten diensten stellen van de consument.

Smappee wordt geleverd met 3 sensoren, kabelklemmetjes die om de binnenkomende fase moeten worden geklemd in de meterkast waarna Smappee de verschillende storingspatronen in kaart gaat brengen. De app registreert vervolgens wanneer een apparaat of verlichtingspunt wordt in- en uitgeschakeld met het bijbehorende vermogen en dus het stroomverbruik per apparaat. De app vertaalt dit verbruik vervolgens in een compleet overzicht van de verbruikskosten per apparaat. Het hoofdscherm van de Smappee app geeft het verbruik zelfs real-time weer. De grijze ballon toont de totale consumptie, de blauwe het sluimerverbruik en de groene de eventuele opbrengsten van de zonnepanelen.

Uit onze test met de smappee komt duidelijk naar voren dat het wel een aantal weken duurt voordat er een echte lijst met apparaten kan worden samengesteld. Smappee kan niet zelf ontdekken wat voor apparaat het is en de naam van het apparaat zal dan ook zelf nog ingesteld moeten worden. Dit kan je doen door een aantal keer het apparaat in- en uit te schakelen en te controleren welk nummer zichtbaar wordt in het beginscherm. Smappee beschikt ook over een learning modus waarin apparaten handmatig toegevoegd kunnen worden door het apparaat in- en uit te schakelen en de instructies te volgen op het scherm.

Wanneer de apparaten een naam hebben gekregen kun je monitoren hoeveel de vriezer, droger, vaatwasmachine, vloerverwarmingspomp in de praktijk eigenlijk kost.

 

Een kanttekening die wij daar wel bij moeten plaatsen is dat sommige storingspatronen van bijvoorbeeld vergelijkbare verlichting zo dicht tegen elkaar aan liggen dat Smappee het verschil niet kan ontdekken.

Kortom Smappee doet een hele goede poging om het beloofde waar te maken en zorgt er zeker voor dat men veel bewuster wordt van het energieverbruik in huis en je ook de juiste maatregelen kan nemen op te besparen op de energie factuur.

 

Smappee ontving het Henry van de Velde Label 2014 voor het kwalitatieve design van het product en de app en werd uitgeroepen tot Deloitte Rising Star 2014 voor de innovatiekracht en het marktpotentieel van het bedrijf.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden